МИСЛИВСЬКІ БЕНКЕТИ УКРАЇНСЬКОЇ ШЛЯХТИ НА ПРИКЛАДІ МАЄТНОСТЕЙ РОДУ ПОТОЦЬКИХ У АНТОНІНАХ

Автор(и)

  • В. С. Церклевич Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, Інститут Адама Міцкевича (Варшава, Польща), Польща

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5244.60.2025.338315

Ключові слова:

гастрономічна історія; гастрономічна культура; мисливство; граф; полювання «раr-forsów»; шляхта; бенкет; Волинь; Антоніни; Потоцькі.

Анотація

Гастрономічна історія України в ХХІ ст. звільняється від колоніальних та постколоніальних стереотипів, аргументовано виходячи за межі трактування національної кухні та гастрономічної традиції як винятково рустикальної. Візія статті — реконструювати і представити складний і недосліджений в українській історичній науці феномен мисливської бенкетної традиції шляхетської резиденції XІХ — початку ХХ ст. як складової гастрономічної історії України. Географічні межі статті охоплюють маєтності польсько-литовсько-руського роду графів Потоцьких в Антонінах (Волинь, Україна) — фокус дослідження, Львові (Галичина, Україна), Ланьцуті (Подкарпатське воєводство, Польща). Статтю присвячено бенкетним традиціям та етикету, бенкетному простору, ролі маєткових шеф-кухарів, унікальних рисах меню та гастрономічних особливостях резиденції, відтворених на основі мемуарів її власників і гостей.

##submission.downloads##

Як цитувати

Церклевич, В. С. . (2025). МИСЛИВСЬКІ БЕНКЕТИ УКРАЇНСЬКОЇ ШЛЯХТИ НА ПРИКЛАДІ МАЄТНОСТЕЙ РОДУ ПОТОЦЬКИХ У АНТОНІНАХ. Сторінки історії, (60). https://doi.org/10.20535/2307-5244.60.2025.338315 (Original work published 23, Вересень 2025)

Номер

Розділ

Статті