ПОСТАТЬ КЕРІВНИЦІ У ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ ВИХОВАНОК КИЇВСЬКОГО ІНСТИТУТУ ШЛЯХЕТНИХ ДІВЧАТ У ХІХ — НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Жовта, І. І. (Сторінки історії, 2025)
У статті розглядається постать керівниці в повсякденному житті вихованок Київського інституту шляхетних дівчат у ХІХ — на початку ХХ ст. Детально проаналізовано права і обов’язки керівниць, їхні умови праці. Показано, як директорки виховували інституток та чому їх навчали, як забезпечували дівчат необхідними умовами проживання в цьому закладі та як наглядали за їхнім здоров’ям. Також увагу приділено відносинам директорок з персоналом і їхньому життю поза межами інституту. Ключові слова: керівниця, Київський інститут шляхетних дівчат, інститутка, жіноча освіта, історія повсякдення, мікроісторія.