ПОСТАТЬ ВАСИЛЯ КАРАЗІНА У ПРАЦЯХ ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКИХ ТА ПІВНІЧНОАМЕРИКАНСЬКИХ ДОСЛІДНИКІВ - Вовк, О. І. (Сторінки історії, 2023)
Статтю присвячено вивченню західноєвропейських і північноамериканських публікацій, у яких розкриваються різні аспекти біографії й доробку Василя Назаровича Каразіна (1773–1842 рр.), котрі раніше не проаналізували українські дослідники. Гіпотеза дослідження полягає в тому, що масштаб його діяльності та здобутків не обмежувався кордонами України або Російської імперії, новаторські ідеї були глобальними, тож здобули славу й були гідно оцінені не лише в нашій державі, а й за кордоном. Ключові слова: В. Н. Каразін, біографія, образ, країни Західної Європи та Північної Америки.