ЗАЛУЧЕННЯ МОЛОДІ УКРАЇНИ ДО ВІДБУДОВИ ВАЖКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ДОНБАСУ (1943–1955 РР.) - Молоткіна, В. К.; Ігнатенко, М. М. (Сторінки історії, 2022)
В статті аналізуються основні методи залучення молоді з різних регіонів України до відновлення підприємств важкої промисловості на території Донецького вугільного басейну, протягом 1943–1955 рр. Встановлено, що молодь до масштабної відбудови на Донбасі залучали переважно військово-адміністративними методами: оргнаборами, мобілізаціями, комсомольсько-молодіжними призовами та ін. З’ясовано, що через зневажання елементарних прав людини, психологічний дискомфорт, відірваність від рідних місць, вкрай важкі умови праці, проживання і побутового обслуговування частина молодих людей покинула шахти, фабрики та повернулася до своїх домівок. Ключові слова: Донбас, молодь, матеріально-побутові умови, міграція, мобілізація, повоєнна відбудова.