ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНСПІРАТИВНОСТІ У ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІСТИЧНОГО ПІДПІЛЛЯВ ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ (1945 – СЕРЕДИНА 1950-Х РР.) - Сегеда, С. П.; Вєдєнєєв, Д. В. (Сторінки історії, 2021)
В статті висвітлюються засади та організаційний механізм забезпечення конспіративності й захисту службової таємниці в мережі підпілля Організації Українських Націоналістів (ОУН) в ході збройного конфлікту між ним та радянською владою у Західній Україні в 1945 – середині 1950-х рр. Доведено, що набули поширення такі основні форми забезпечення секретності й конспіративності в підпіллі ОУН як контррозвідувальні заходи з захисту лав підпілля від оперативних ударів спецслужб противника; вивчення професійного арсеналу спецслужб противників, передовсім – їх агентурно-оперативної діяльності; контроль лояльності учасників повстансько-підпільного руху, виховання в них дисциплінованості, особистої пильності, спостережливості, обережності у спілкуванні; застосування засобів таємного кур’єрського зв‘язку, псевдонімів, умовностей, шифрів і тайнопису.