ВЧИТЕЛІ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ СУМЩИНИ 20-Х - ПОЧ. 30-Х РР. ХХ СТ.: ПРОСОПОГРАФІЧНИЙ ПОРТРЕТ - Петренко, Н. М. (Сторінки історії, 2021)
Автор статті на основі наукової літератури та документів Державного архіву Сумської обл. створила просопографічний портрет вчителя початкової освіти дорослих на Сумщині 20-х – початку 30-х рр. ХХ ст. Джерельною базою дослідження є офіційні папери, що допомагають репрезентувати пересічного вчителя на тлі соціальних, економічних та політичних процесів. Авторка провела дослідження, засновуючись на самостійно розробленій анкеті, яка дала змогу зібрати та проаналізувати інформацію з особових справ учителів, віднайдених у Державному архіві Сумської обл. Завдяки цьому було опрацьовано понад 100 особових документів учителів системи освіти для дорослих, узагальнено інформацію за різними критеріями такими як стать, вік, рівень освіти, соціальне, економічне становище, політичні вподобання.