Владна протидія розвитку організацій і об’єднань національних меншин УСРР в контексті більшовицьких перетворень 1920-х років. - Ніколаєв, І.; Шкіль, С. (Сторінки історії, 2019)
В публікації, на основі широкої історіографічної та джерельної бази, проаналізовано ключові чинники встановлення більшовицької монополії у площині національних суспільно-громадських товариств. Відображено механізми державної протидії становленню та розвитку національних організацій і об’єднань на території УСРР періоду першого більшовицького десятиріччя. Доведено, що основною метою здійснених більшовицькою владою заходів у сфері регулювання діяльності об’єднань національних меншин було встановлення повного контролю за їх функціонуванням, залучення їх представників до формування радянської державної політики у національній сфері, встановлення тоталітарного режиму.