УРОКИ ІСТОРІЇ: ПРО ПРИЧИНИ ПОЧАТКУ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ - Рамазанов, Ш. Ш. (Сторінки історії, 2018)
У статті аналізуються основні причини Другої світової війни. Найважливішими з них автор називає суперництво великих держав між собою, їх прагнення до експансії, до європейської та світової гегемонії, а також глибокі розбіжності в Лізі Націй. Ключовими факторами, що спричинили розв’язання Другої світової війни, на думку автора, стали нежиттєздатність створеної за результатами Першої світової війни Версальської системи міжнародних відносин, територіальні суперечки, що виникли в Європі після Першої світової війни. Особливу увагу автор приділяє ролі двох міжнародних документів — Мюнхенської угоди і Договору про ненапад між СРСР і Німеччиною за початок Другої світової війни, підкреслюючи, що їх слід розглядати не ізольовано, а в контексті того, що відбувалося в той час на європейському континенті.