РАДЯНСЬКА УКРАЇНА ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕКСПОРТУ БІЛЬШОВИЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ В РУМУНІЮ (ПОЧАТОК 1920-Х РР.) - Шпаковски, Л. В. (Сторінки історії, 2017)
У статті визначено місце і роль Королівства Румунії в більшовицькій загарбницькій політиці початку 1920-х рр.; вказано на наявність державного кордону між УСРР і Королівством Румунії та відсутність політичної угоди й офіційних відносин між державами; досліджено роль Радянської України у спробі встановити радянську владу в Румунії; акцентовано на тому, що саме голова Ради народних комісарів УСРР (далі — РНК УСРР) Х.Раковський координував «румунське питання». Розкрито обставини, котрі сприяли експорту більшовицької революції в цю країну; з’ясовано, що експортом революції в Румунію керувало одеське відділення Закордонного відділу ЦК КП(б)У. Означено причини реорганізації «Закордоту» та ліквідації спецпідрозділу.