ЕСТЕТИКА ІСТОРІЇ ЯК ГАЛУЗЬ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Царенок, А. В.; Панченко, В. І. (Сторінки історії, 2025)
У статті обґрунтовано доцільність розвитку естетики історії як особливої галузі філософії, спрямованої на дослідження історичної науки, популяризації її здобутків, а також власне історичного процесу. Стислий екскурс до минулого та сьогодення естетико-історичних ідей супроводжується акцентуванням бажаності виведення їх на якісно новий рівень, підставою для чого постає переосмислення предмету теоретико-естетичних пошуків. Пропоноване авторське бачення естетики історії, її сутності та структури має на меті, зокрема, посилення гідної співпраці філософа-естетика та історика на шляху дослідження суспільного буття.