Отаманщина (1918–1919 рр.): очима сучасників та істориків - Кушнір, О. О. (Сторінки історії, 2025)
У статті зроблено спробу проаналізувати історіографію отаманщини, виокремити її як унікальне явища Української революції 1917–1921 рр. Розглянуто отаманщину як різновид протестного суспільного руху, спрямованого проти політики Директорії, крізь призму сприйняття серед очевидців подій. Виділено особливості інтерпретації тогочасної ситуації подальшими дослідниками отаманщини, її лідерами та учасниками. Проаналізовано праці очевидців подій та істориків про діяльність отаманів. Висвітлено оцінки сучасників, які вони дали формам боротьби Директорії з отаманщиною та її наслідками.