УКРАЇНА – НАТО: ІСТОРІОГРАФІЯ ВІДНОСИН (1991–2020) - Алексієвець, М. М.; Алексієвець, Л. М.; Знак, В. М. (Сторінки історії, 2023)
У статті досліджено понад тридцятирічні здобутки національної історіографії відносин України з Організацією Північноатлантичного договору (НАТО) 1991 р. – початку ХХІ ст. З’ясовано основні напрями історіографії сучасних відносин України з НАТО, охарактеризовано їхній зміст і тенденції розвитку, закцентовано на основних парадигмах і концептуальних положеннях щодо історичного дискурсу складного переходу від співпраці до стратегічного партнерства й динаміки основних параметрів взаємодії та перспектив у контексті новітнього облаштування світоустрою. Простежено внесок окремих науковців та осередків у дослідження започаткованої теми, означено посилення уваги до вивчення наукової проблеми та показано перспективи вивчення цієї винятково важливої, як у науково-пізнавальному, так і в практичному значенні, проблематики. Ключові слова: Україна, Організація Північноатлантичного договору, історіографія, відносини Україна – НАТО, еволюція, партнерство, комплексність, об’єктивність, дискурс.