РОЛЬ КОЗАЦТВА У СТАНОВЛЕННІ ЕТНІЧНОЇ СВІДОМОСТІ УКРАЇНЦІВ (ДРУГА ПОЛОВИНА XVI – СЕРЕДИНА XVII ст.) - Щербак, В. О. (Сторінки історії, 2021)
У статті висвітлюється роль козацтва в поступі етнічної свідомості впродовж культурно-освітнього піднесення другої половини XVI – середини XVII ст. Зазначається, що зміни панівних стереотипів поведінки українців, їх світоглядних засад зумовлювалися поширенням ренесансно-гуманістичного світогляду й реформаційної ідеології. Під час козацьких повстань кристалізувалося право на оборону «святої старовини» і «православної віри» та визначалися терени проживання етносу. Це дає підставу визнати провідну роль козацтва у становленні етнічної свідомості українців означеної доби.