ЗАПРОВАДЖЕННЯ ТОВАРИСТВ СПІЛЬНОГО ОБРОБІТКУ ЗЕМЛІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ВНУТРІШНЬОПОЛІТИЧНОЇ БОРОТЬБИ РАДЯНСЬКОГО УРЯДУ З УКРАЇНСЬКИМ СЕЛЯНСТВОМ (1927–1939 РР.) - Білан, С. О. (Сторінки історії, 2019)
У статті розкрито організаційно-правові основи функціонування сільськогосподарських структур УСРР впродовж 1927–1929 рр. в межах унітарної держави та відтворено соціально-економічне становище населення сільських територій в контексті формування єдиного господарського простору, що призвело до різкого скорочення його чисельності та зміни демографічних показників України в подальшому.