СТЕФАН ЛОБАЧЕВСЬКИЙ: СВЯЩЕНИК, ВИКЛАДАЧ, НАУКОВЕЦЬ - Луговий, О. М.; Файда, О. В. (Сторінки історії, 2018)
У статті висвітлюється життєвий шлях священика Стефана Лобачевського (1873 — після 1931 рр.). З’ясовуються основні етапи здобуття освіти, церковне служіння й педагогічна діяльність в Одесі. Характеристику офіційних обов’язків доповнено аналізом сімейних, родинних і соціальних зв’язків. На матеріалах публіцистики реконструйовано окремі риси світогляду С. Лобачевського. Особлива увага приділена науковій праці, зокрема монографії про життя, твори і морально-подвижницьке вчення св. Антонія Єгипетського, який стояв біля витоків східного чернецтва. Докладно з’ясовано перебіг слідчих дій щодо священика, які значною мірою визначали канву його життя у 1920-х — на початку 1930-х рр.