МІЖ СЦИЛЛОЮ І ХАРИБДОЮ: ЄВРЕЇ-БІЖЕНЦІ У ЧАСИ РЕВОЛЮЦІЙ ТА ВОЄН В УКРАЇНІ (1917 — ПОЧ. 1920-Х РР.) - Гриневич, Л. В. (Сторінки історії, 2017)
У статті на основі архівних документів проаналізовано динаміку кількості біженців-євреїв на українських землях у часи революцій і воєн 1917 — початку 1920-х рр. Проаналізовані фактори появи біженства, умови життя та стратегії виживання, радянську політику щодо євреїв-біженців. Обґрунтовано висновок про біженство, поряд із погромами, як складову масштабної гуманітарної катастрофи українського єврейства.