Радянізація Західної України (1939–1941) у громадській думці українців у США - Кравець, Д. (Сторінки історії, 2022)
Громадська думка країн Заходу про доленосні для багатьох народів Східної Європи події 1939‒1941 рр. потребує додаткового вивчення та актуалізації. У статті коротко охарактеризовано стан української діаспори в Америці у 1930-х рр., міжнародне становище США на початку Другої світової війни (акт про нейтралітет, декларація С. Веллеса тощо). Незважаючи на дію Закону про нейтралітет, американська громадськість усе ж цікавилася процесами на теренах колишньої Польщі 1939 р. Після офіційного визнання СРСР з боку Вашингтона 1933 р. стосунки між обома країнами пожвавились, а частина громадськості в Америці сприймала СРСР як єдину альтернативу «фашистській загрозі» в Європі. Українська діаспора в США відігравала значну роль у формуванні негативного образу СРСР та висвітленні справжнього стану справ у Західній Україні під радянською окупацією. Авторитетні американські газети «The New York Times», «The Washington Post» згадували Галичину і Волинь під «совєтами» лише побіжно, а натомість українські видання «Свобода», «The Ukrainian Weekly», «Народна Воля» (Скрентон), «Народне Слово» (Пітсбург) часто описували ситуацію в цьому регіоні. Активно інформувало про справи в Західній Україні та Українське бюро, що діяло у Вашингтоні у 1939‒1940 рр. Хоча новоприєднані до СРСР території були ізольовані від світу, деяка правдива інформація таки доходила звідти за океан. Газети інформували американську громадськість про «фальшиві» Народні Збори Західної України жовтня 1939 р. та подальший фарс пов’язаний із входженням до УРСР, про репресії радянських спецслужб, антирелігійну кампанію й трансформації в економіці. Українці Америки нерідко влаштовували масові заходи в Нью-Йорку чи Вашингтоні щоб поширювати правдиву інформацію про стан справ в Україні. На такі акції запрошувались і знані американські політики та журналісти. Дискусії навколо радянської політики на колишніх польських землях точилися і у Конгресі США. Ключові слова: Західна Україна, радянізація, українська діаспора в США, історія громадської думки, відносини між США та СРСР, 1939‒1941 рр.