Це застарівша версія, яка була опублікована 2023-01-06. Прочитайте найбільш нову версію.

РАДЯНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ В АФГАНІСТАНІ: РЕПРЕЗЕНТАТИВНИЙ ЗРІЗ ВОЄННОГО ЕПІСТОЛЯРІЮ 1980х РР.

Автор(и)

  • І. О. Демуз Національна наукова сільськогосподарська бібліотека Національної академії аграрних наук України, Ukraine
  • А. В. Ставицька Університет Григорія Сковороди у Переяславі, Ukraine
  • Д. А. Островик Університет Григорія Сковороди у Переяславі, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5244.55.2022.269761

Анотація

У статті на основі введених до наукового обігу матеріалів державних архівів Вінницької, Чернігівської та Київської обл., колекцій документів воїнів-«афганців» Вінницького обласного та Маневицького краєзнавчого музеїв, опублікованого епістолярію, відео-документальних збірок «афганських» листів та літератури висвітлено і проаналізовано репрезентативні сюжети воєнних епістол – учасників війни в Афганістані 1979–1989-х рр.

Встановлено важливість листування військових Обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані з рідними та близькими. Для солдат і офіцерів в умовах афганської дійсності епістолярій слугував, перш за все, психологічним методом зняття напруги, забезпечуючи єдиний можливий зв’язок із домівкою. «Афганський» епістолярій представлений тематичними сюжетами щодо воєнного Афганістану, специфіки військової служби, її сприйняття, умов побуту та повсякдення радянських військових, реалій війни, фізичного та психологічного виснаження солдат. Подібні наративи дають можливість поглянути на афганський період життя (військову службу, війну) радянських військових «обмеженого контингенту» крізь призму їхнього особистісного досвіду, наблизитись до розуміння тих екзистенційних станів солдат і офіцерів в Афганістані, що актуалізували їхні фізичні та психологічні потреби, внутрішні переживання, настороги тощо. Крім того, цей вид джерел активізує необхідність дослідження «афганської війни» 1979’1989 рр. у річищі міждисциплінарних підходів: історії повсякдення, воєнно-історичної антропології, воєнної психології тощо.

Ключові слова: Афганістан, Обмежений контингент радянських військ, війна, воїн-«афганець», воєнний епістолярій, воєнно-історична антропологія.

Як цитувати

Демуз, І. О. ., Ставицька, А. В. ., & Островик, Д. А. . (2023). РАДЯНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ В АФГАНІСТАНІ: РЕПРЕЗЕНТАТИВНИЙ ЗРІЗ ВОЄННОГО ЕПІСТОЛЯРІЮ 1980х РР. Сторінки історії, (55). https://doi.org/10.20535/2307-5244.55.2022.269761 (Original work published 23, Грудень 2022)

Номер

Розділ

Статті