Це застарівша версія, яка була опублікована 2023-01-06. Прочитайте найбільш нову версію.

ЗБЕРЕЖЕННЯ ПРОДУКТІВ У ЛЬВОВІ В ПЕРШІ ПОВОЄННІ РОКИ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ХАРЧУВАННЯ МІСТЯН

Автор(и)

  • Р. Генега Львівський національний університет імені Івана Франка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5244.55.2022.269750

Анотація

У статті йдеться про повоєнні способи збереження продуктів у промислових масштабах на тлі відсутності електричного холодильного обладнання. Встановлено, що основними холодильними реагентами в тогочасному Львові були лід, сіль і дим. Простежено впровадження в місті перших радянських електричних холодильників та соціально-побутові зміни, викликані таким нововведенням. Проаналізовано вплив збереження їжі на харчування львів’ян та визначено основні типи продуктів, які зберігали на основі давніх усталених традицій. При роботі над статтею використано загальнонаукові методи дослідження – причиново-наслідковий, порівняльний та системний аналізи, які дають змогу структурувати матеріал дослідження, глибше розкрити основні практики збереження продуктів. При роботі з матеріалом та вирішенні поставлених завдань автор брав за орієнтир головні принципи історичної науки: верифікацію джерел, об’єктивність та історизм. Роботу структуровано на основі хронологічного підходу.

Ключові слова: їжа, лід, льодівня, холодильник, сульфітування, копчення, соління, львів’янин.

Як цитувати

Генега, Р. (2023). ЗБЕРЕЖЕННЯ ПРОДУКТІВ У ЛЬВОВІ В ПЕРШІ ПОВОЄННІ РОКИ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ХАРЧУВАННЯ МІСТЯН. Сторінки історії, (55). https://doi.org/10.20535/2307-5244.55.2022.269750 (Original work published 23, Грудень 2022)

Номер

Розділ

Статті