РОЛЬ ЧОРНОСОТЕНЦІВ У РОЗГОРТАННІ МІЖНАЦІОНАЛЬНИХ КОНФЛІКТІВ НА ВОЛИНІ ПІД ЧАС ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Автор(и)

  • О. А. Мельничук Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, Ukraine
  • Л. Х. Тихончук Національний університет водного господарства та природокористування, Ukraine
  • Я. П. Цецик Національний університет водного господарства та природокористування, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5244.55.2022.269578

Анотація

Досліджено роль Почаївського відділу Союзу російського народу в ускладненні міжнаціональних відносин на Волині під час Першої світової війни. Охарактеризовано комплекс заходів, які здійснювали чорносотенці в контексті урядової політики для дискредитації євреїв і німецьких аграрних колоністів. На основі опрацювання матеріалів періодики «союзників» обґрунтовано, що вони створили негативний образ ворогів імперії та православної церкви. Окрему увагу приділено висвітленню й аналізу безпідставних звинувачень євреїв і аграрних колоністів у «зраді» імперії, а також, виключно з пропагандистською метою, ворожих армій у злочинах проти цивільного населення та військовополонених. Це робилося з чітко визначеною метою – будь-якими способами дискредитувати опонентів.

Ключові слова: воєнні дії, Волинь, єврей, Перша світова війна, преса, протестант, чорносотенець, міжнаціональні відносини.

##submission.downloads##

Як цитувати

Мельничук, О. А. ., Тихончук, Л. Х. ., & Цецик, Я. П. . (2023). РОЛЬ ЧОРНОСОТЕНЦІВ У РОЗГОРТАННІ МІЖНАЦІОНАЛЬНИХ КОНФЛІКТІВ НА ВОЛИНІ ПІД ЧАС ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ. Сторінки історії, (55). https://doi.org/10.20535/2307-5244.55.2022.269578 (Original work published 23, Грудень 2022)

Номер

Розділ

Статті