Відносини між Туреччиною і СРСР в епоху правління президента Тургут Озала

Автор(и)

  • В. Курбан Університет Еге, Azerbaijan
  • Н. Джафаров Азербайджанський державний економічний університет, Azerbaijan
  • А. Асланлі Академія Державного митного комітету Азербайджанської Республіки, Azerbaijan

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5244.53.2021.248561

Анотація

Відносини між Туреччиною і СРСР в епоху правління президента Тургута Озала є останнім етапом взаємодії між двома країнами (1923–1991 рр.). У її розвитку в 1983–1991 рр. особливе місце посідає історичне тло, створене російсько-турецькими відносинами, які почали формуватися з XV ст., і турецько-радянськими відносинами в ХХ ст. У період правління Т. Озала (1983–1991 рр.) міжнародною обстановкою, в якій взаємодіяли Туреччина й СРСР, була система холодної війни (1945–1991 рр.), головною особливістю котрої була конфронтація між Західним і Східним блоками в ідеологічних, політичних, військових та економічних напрямах.

Відносини між Туреччиною і СРСР загалом також значною мірою визначалися багатоплановою боротьбою між Західним і Східним блоками та їхнім курсом. Коли конфлікт пом’якшав, це поліпшило відносини між Туреччиною та СРСР, але коли він загострився, це негативно вплинуло на відносини між цими країнами. Справді, ситуація позначилася на курсі відносин між Туреччиною і СРСР у період президентства Т. Озала. Пом’якшення і навіть співпраця набрали обертів, коли Генеральним секретарем Комуністичної партії СРСР став Михайло Горбачов. Спроби М. Горбачова реформувати радянську систему у відносно ліберальному напрямку та його зовнішньополітичні підходи започаткували трансформацію відносин із Західним блоком від конкуренції до співпраці.

Міжнародна система в період головування Т. Озала, динаміка взаємин, внутрішня динаміка обох країн та їхній вплив на зовнішню політику зумовили необхідність розвитку багатопланових відносин і забезпечення співпраці між Туреччиною і СРСР.

У цій статті дається оцінка відносин між Туреччиною і СРСР у період правління Т. Озала через теоретичні та практичні виміри, засновані на підході ліберальної теорії в міжнародних відносинах.

Ключові слова: Турецько-радянські відносини, російсько-турецькі відносини, Туреччина, СРСР, Т. Озал, М. Горбачов.

Як цитувати

Курбан, В., Джафаров, Н., & Асланлі, А. . (2021). Відносини між Туреччиною і СРСР в епоху правління президента Тургут Озала. Сторінки історії, (53). https://doi.org/10.20535/2307-5244.53.2021.248561 (Original work published 22, Грудень 2021)

Номер

Розділ

Статті